De Nederlandse taal en kinderlogica

De Nederlandse taal en kinderlogica

Vaak hoor je dat Nederlands een moeilijke taal is om je eigen te maken. Wanneer je net geleerd hebt hoe je een werkwoord moet vervoegen, blijken er ineens weer veel uitzonderingen op de regel te zijn. Ook zou de Nederlandse taal teveel uitdrukkingen bevatten. Jonge kinderen leren een (nieuwe) taal dikwijls spelenderwijs, maar toch lopen ook zij regelmatig tegen zaken aan die hun verstand te boven gaan.

Af en toe mag ik een dagje op twee jonge kinderen passen. Na zo’n dag kom ik moe maar voldaan thuis en dragen mijn kleren de sporen van opgedroogde snottebellen en plakkerige handjes. Maar dat maakt niet uit want het is elke keer weer genieten. Vooral die kinderlogica vind ik geweldig.

Laatst had ik ook weer een dagje het rijk alleen met die twee. Terwijl ik even alle aandacht bij de jongste spruit (11 maanden) had, vroeg haar oudere broer van bijna 3 of ik hem wilde helpen zoeken naar zijn stuiterbal. Aangezien het ding even daarvoor door de kamer had gevlogen (waarbij gelukkig niemand gewond raakte en er geen huisraad sneuvelde, maar dat terzijde), was het balletje beslist nog ergens in de buurt. ,,Ik zie hem hier niet liggen, hij ligt vast ergens onder”, antwoordde ik. ,,Hij kan nooit ver weg zijn, hij komt vanzelf weer boven water.”

De ondernemende peuter ging verder met zijn spel, maar kwam ineens naast me staan. ,,Ik denk dat de stuiterbal in de wc is gevallen”, zei hij met een opgetogen gezichtje. Dat was onmogelijk, want we waren de kamer niet uit geweest en dat vertelde ik hem ook. Hij dacht even na en wist het toen zeker: ,,Dan is hij in de keuken, in de kraan”. Tja, leg dan maar eens aan een bijna 3-jarige uit wat een uitdrukking is. De Nederlandse taal is soms een beetje raar.

One thought on “De Nederlandse taal en kinderlogica

  1. Peter Konter

    Leuk! Je zou trouwens ook kunnen zeggen dat kinderlogica onder een de hoge hoed van taalverwerving valt – daar zie je dezelfde verschijnselen. Dde vreemdeling verbaast zich over de vreemde beeldspraak/vergelijking; de autochtoon verbaast zich over de vreemdeling die de vanzelfsprekende kennis niet blijkt te hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *