Geluk zit in heel kleine dingen

Geluk zit in heel kleine dingen

Geluk zit in heel kleine dingen

Vraag iemand wat geluk voor hem of haar betekent en je zult vaak te horen krijgen dat het geassocieerd wordt met succes, fortuin, verre reizen of andere grote dingen. Ik zal niet ontkennen dat ik nooit droom van dergelijke zaken, maar deze week leerde ik weer kijken met de ogen van een kind en vond ik geluk in heel kleine dingen, in een beetje aandacht voor elkaar, een complimentje en samen zijn.

Vanuit de JBN Drenthe, één van de netwerkorganisaties waarbij ik aangesloten ben, was er een vrijwilligersproject opgezet voor Vanboeijen, een instelling voor verstandelijk beperkten. Ik had me opgegeven om een avondje te helpen in de soos, waar de cliënten van Vanboeijen dit keer konden knutselen.

Gouden randje

Het werd een avond met een gouden randje, boeiend en leerzaam. Ik hielp verschillende cliënten met hun knutselwerk. Jaap* kleurde met grote concentratie. Vanwege zijn slechte motoriek voorzag hij vooral de tafel van een kleurtje in plaats van zijn knutselwerk maar toen ik hem prees, kreeg ik de stralendste glimlach ooit. “Hij heeft een heel laag niveau”, was mij verteld, maar zijn glanzende pretoogjes vertelden hun eigen verhaal. Hij genoot intens van de aandacht en het knutseluurtje. Aan de andere kant van mij zat Karin*. Opgetogen praatte ze honderduit. Oké, ze vertelde steeds hetzelfde, maar haar enthousiasme werkte aanstekelijk. Ze straalde puur geluk uit, zo genoot ze van het samen knutselen.

Tijd en aandacht

Jannie* was heel verlegen, maar klopte toch op de stoel naast haar, ten teken dat ik bij haar moest komen zitten. Ze vond het geweldig, stootte steeds haar begeleidster aan en wees naar mij, stralend. Hoe blij kan je iemand maken door naast haar te gaan zitten. Ik leerde deze avond om af en toe de wereld eens te bekijken met de ogen van een kind en te zien hoeveel een beetje tijd en aandacht voor iemand kan betekenen.

Dank je wel lieve cliënten van Vanboeijen dat ik van jullie mocht leren!

 

*Uit het oogpunt van privacy zijn de  namen van de cliënten veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *